Dezynfekcja powierzchni w kuchni jest bardzo ważna w zachowaniu odpowiedniej higieny w takich miejscach jak domy opieki. W takich ośrodkach dokładne czyszczenie oraz usuwanie zabrudzeń, a także niszczenie bakterii, wirusów oraz grzybów jest podstawą w utrzymaniu porządku i sterylności. Dobrym rozwiązaniem tutaj będzie dobrej jakości płyn do dezynfekcji kuchni w domu opieki.
Płyn do dezynfekcji kuchni w domu opieki – jego główne zadania
Środek do dezynfekcji w kuchni powinien przede wszystkim skutecznie usuwać i niszczyć drobnoustroje, czyli bakterie, wirusy, drożdże, grzyby, które mogą wywołać choroby układu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne w takich placówkach jak domy opieki, gdzie w jednym miejscu przygotowuje się posiłki dla wielu osób.
Płyn do dezynfekcji kuchni w domu opieki powinien zatem być efektywny i bezpieczny. Jego skład powinien być tak dobrany, żeby mógł być stosowany w miejscach, gdzie przygotowuje się żywność i się ją przechowuje. Wszystko po to, żeby nie doszło do niechcianych reakcji w produktach spożywczych podawanych podopiecznym.
Najważniejsze cechy płynu do dezynfekcji kuchni
Jak już wcześniej zostało powiedziane, taki płyn ma być bezpieczny, skuteczny i najlepiej, jeśli jest bardzo wydajny. Wydajność płynu do dezynfekcji kuchni w domu opieki jest ważna, gdyż od tego zależą koszty, jakie dana placówka poniesie.
Warto zaznaczyć, że czyszczenie kuchni w ośrodkach opieki wykonuje się kilka razy dziennie, więc zużycie takiego płynu jest duże. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest zakup płynu w formie koncentratu.
Jakiej marki płyn do dezynfekcji kupić?
Marka, jaką wybierzemy, powinna przede wszystkim specjalizować się w produkcji płynów do dezynfekcji. Powinna mieć odpowiednie certyfikaty. Najlepiej wybrać płyny znanych na rynku firm, które mają doświadczenie i pozytywne opinie klientów. Kupno od nieznanych dostawców może okazać się złym ruchem.
Warto pamiętać, żeby przy zamawianiu płynu do dezynfekcji kuchni w domu opieki kierować się składem produktu, jego skutecznością, bezpieczeństwem, wydajnością, ceną i marką.